Brist på utbildning orsakar säkerhets- och dataskyddsfrågor bland WordPress-användare, påstår ny forskning.

WordPress, som används för att hantera cirka 75 miljoner webbplatser världen över, är ett CMS-system känt för sin enkla installation och flexibla anpassning med plugins. Eftersom detta Content Management System (CMS) används i så stor utsträckning är det inte förvånande att systemet också är ett av de mest utsatta för attacker. Enligt forskning som utförs av Imperva, är WordPress attackerat 24,1 procent mer än alla andra CMS plattformar tillsammans.

Lägg till en mix av brist på utbildning, backuper och uppdateringar och du har ett komplicerat säkerhetslandskap – vilket upptäcktes av molnbaserade backup-tjänste företaget CodeGuard i en ny undersökning.

Undersökningen av 503 WordPress användare, ägde rum på nätet under februari 2015, den avslöjade att WordPress-användare är mer utsatta för säkerhetsproblem än väntat.
– 54 procent av de tillfrågade sa att de uppdaterade WordPress mellan en gång i veckan och varannan vecka
– bara 24 procent backade upp sina webbplatser
– endast 23 procent har fått utbildning i användning verktyg som plugins för backup.

WordPress är lätt att använda, men som en följd av detta slarvar ett antal användare med ordentlig utbildning i CMS användning – särskilt när det gäller att hålla sina webbplatser säkra. Användarvänligheten kan därför vara en indirekt orsak till att WordPress-webbplatser är mottagliga för data- och kundförluster orsakade av dataintrång eller oavsiktlig borttagning av filer.

”WordPress-användare tenderar att vara tekniskt oerfarna och de flesta har begränsad IT-budget” säger CodeGuard. För att backa upp detta påstående, inkluderar undersökningsresultaten det faktum att 44 procent av WordPress-användarna som driver ett företag inte har någon webmaster eller IT-chef. Dessutom sa 25 procent att de har fått ”mycket lite” utbildning i korrekt användning av WordPress och 22 procent har ingen utbildning alls – de anger att de har ”ingen aning” om hur man säkerhetskopierar sina system.

Som ett resultat, säger företaget att ”vita skärmar” – WordPress-fel orsakade av PHP eller databasfel som orsakar tomma skärmar – är vanliga och attacker på WordPress utnyttjar gamla ej uppdaterade system ökar. Totalt 21 procent av de tillfrågade sa att de har sett en ”vit skärm” flera gånger och 69 procent har bevittnat misslyckade uppdateringar av plugins.

Medan säkerhetskopiering av system för att skydda ett företag från dataförlust orsakad av fel, brist på utbildning eller cyberattacker är relativt enkelt, var det bara 21 procent av de tillfrågade som sa att de backade upp sina webbplatser ”ibland”, och 22 procent sa att en plugin för säkerhetskopiering är ”oviktigt”. Ändå är det så att olyckor händer – och 63 procent av de tillfrågade erkände att de någon gång tagit bort filer som de inte hade säkerhetskopierat.

Nästan en fjärdedel av de tillfrågade sa att deras webbplatser är deras levebröd och de skulle betala ”nästan vad som helst” för en komplett återställning. Dessutom sade 19 procent att de skulle vara villiga att betala tusentals kronor om så behövdes. Detta kan förebyggas – om företag som förlitar sig på WordPress tar sig tid att lära sig att använda systemet på ett effektivt sätt eller anlitar någon som gör det.

Artikel om WordPress på engelska

Vi erbjuder underhåll och support av er WordPress installation:
– Proaktiva uppgraderingar av WordPress
– Proaktiva uppgraderingar av WordPress-plugins
– Proaktiva uppgraderingar av WordPress-teman
– Proaktivt säkerhetsarbete
– Monitorering av webbplatsen
– Backup av webbplatsen

Kontakta oss för en diskussion kring era behov:

%d bloggare gillar detta: