falskt mail om okq8

falskt mail om okq8

Som alltid är jag mycket misstänksam mot meddelanden som handlar om att verifiera något. Är det riktigt eller är det en bluff?

Idag kom ett mail på med rubriken “info@zoft80.se viktigt meddelande!”. Mitt namn eller företagsnamnet fanns inte någonstans i mailet, alltså kommer det från någon som inte känner mig.

Texten var skriven på bra svenska, inte någon som använt Google Translate för översättning från något annat språk.

En snabb koll av domännamnet emailokq8.se på IIS.se visar att domännamnet är ledigt, alltså är avsändarens adress falsk.

I mailet fanns en länk att klicka på för att verifiera kontot, om mailet varit från OKQ8 Bank hade de istället uppmanat mig att logga in på mitt konto, inte använt en länk i mailet.

Ställer jag markören över länken visas en otroligt lång adress som i slutänden går till burrianaturismo.com, tillhör knappast OKQ8 utan snarare en hemsida om Burriana i Valencia som blivit hackad.

Vad händer om jag klickar på länken i mailet? Vet inte, men troligen får jag in ett virus eller en trojan i min dator eller i värsta fall ett s.k. Ransomware som krypterar allt innehåll på min dator och sen kräver en stor summa pengar för att låsa upp filerna igen. KLICKA ALDRIG PÅ EN LÄNK OM DU INTE VET VAR DEN LEDER!

Se alltid till att ditt anti-virus är aktivt och uppdaterat! Jag rekommenderar följande Anti-virusprogram:

%d bloggers like this: