Använder du Windows 10 ser det ut som att du kan vara trygg för WannaCry för tillfället. Men du bör ändå se till att hålla Windows uppdaterat.

Uppdatering: https://www.wordfence.com/blog/2017/05/how-to-protect-yourself-against-wannacry/

Det kan finnas en räddning för de som använder Windows XP och har drabbats av WannaCry. Ett franskt företag har skapat ett program, kallat WannaKey, som kan låsa upp krypterade filer. Läs mer

Redan i slutet av 2013 hörde jag talas om CryptoLocker-viruset som drabbat mina kollegors kunder i USA. Sen dess har det kommit många varianter av detta virus som numera även kallas för Ransomware.

Ransomware är skadlig kod som installeras på en dator om man är oförsiktig och öppnar ett e-postmeddelande, innehållande en bilaga i form av en zip-fil, word-dokument eller bild, som är infekterat. Den kod som aktiveras krypterar alla dokument på datorns hårddisk och fortplantar sig över nätverket så att företagets alla datorer blir oanvändbara. För att komma ur denna knipa kräver skaparna av detta ransomware en lösensumma och då helst i Bitcoin som inte går att spåra.

Enbart här i Umeå vet jag av fyra företag som drabbats, inget av dem har betalat någon lösen. De hade aktuella säkerhetskopior som de kunde lägga tillbaka. Ett av företagen fick ett krav på i storlek 15.000 kr för att låsa upp filerna igen.

www.NoMoreRansom.org kan du läsa mer om ett projekt som stöds av Europol, Politie, Kaspersky, Intel m.fl.

Vad kan vi lära av detta?

  • Se till att Windows alltid är uppdaterat, speciellt med tanke på den senaste versionen av Ransomware som slagit ut flera stora företag, sjukhus m.m.
  • Öppna aldrig bilagor från avsändare du inte känner
  • Använd ett bra anti-virusprogram som t.ex.
  • Skicka inte PDF- eller Word-dokument till någon som inte har begärt det

Har hittat ett antal artiklar som är väl värda att läsa:

%d bloggers like this: