Det kom ett nödrop från min logebroder Roger om att han skulle vara i Donetsk!

Men lugn, han har det bra och är hemma. Hans konto är kapat, alla hans mail är borta och han får inte några nya mail.

Meddelandet är falskt, någon har kommit på ett sätt att skicka e-post i andras namn i ett försök att få mottagarna att skicka pengar till någon.

Rent allmänt kan jag säga att man ska vara mycket misstänksam om någon, känd eller okänd, ber om pengar eller annat via e-post eller Facebook. Ring och kontrollera att avsändaren var den som angavs i mailet.

Så här såg mailet ut:

Jag hoppas att detta når dig i tid. Jag gjorde en resa till Donetsk, Ukraina och min väska blev stulen med mitt internationella pass och mina kreditkort inuti. Ambassaden är villig att hjälpa mig att ta ett flyg utan mitt pass, jag behöver bara betala för biljetten och hotellräkningarna. Till min förfäran kan jag inte få tillgång till mina pengar utan mitt kreditkort och kontakt med min bank, men de behöver mer tid för att kunna ge mig ett nytt kort. I den här olyckliga situationen tänkte jag fråga om ett lån som jag kan betala tillbaka så fort jag kommer tillbaka. Jag behöver verkligen vara med på nästa flyg. Jag behöver 23,600 kr. Berätta om du kan hjälpa mig genom MoneyGram eftersom det är det bästa alternativet jag har.
Låt mig veta om det är möjligt.
Jag väntar på ditt svar
Hälsningar,
Roger

Liknande meddelanden har gått ut till andra personer men med bl.a. ett lägre belopp.

%d bloggers like this: