Era kunder använder i stor utsträckning sina mobiler för att söka efter information och då gäller det att er hemsida är mobilvänlig och laddar snabbt.

Google lägger stor vikt på användarvänliga webbsidor och har därför tagit fram verktyg där man kan testa om en sida är mobilvänlig. Dessutom har man utvecklat en teknik som man kallar för Accelerated Mobile Pages (AMP), en teknik som skalar bort allt ”lull-lull” från sidan när den visas på en mobil.

Webbsidor som inte är mobilvänliga eller anpassade för AMP bestraffas med en sämre placering i sökresultaten.

AMP lanserades i slutet av 2015 men då enbart för inlägg, tanken var att nyhetssidor skulle fås att ladda väldigt snabbt på en mobil. Sommaren 2016 har tekniken utökats till att även gälla annonser och landningssidor.

Smart Insights gjorde en test av hur fort en sida laddas med och utan AMP, skillnaden var enorm!

En vanlig HTML-sida laddade på 6,43 sekunder, samma sida men med AMP aktiverat laddade på 1,52 sekunder. Mer än 4 gånger så snabbt när AMP är aktiverat.

Kommer AMP att påverka hur en sida rankas i sökmotorerna? Svårt att svara på men Google har sagt tiden det tar att ladda en sida kommer att ha betydelse. Det kommer att finnas en liten AMP-ikon i sökresultaten för sidor som är AMP-aktiverade, så snart att användarna har lärt sig att det betyder en sida som laddas snabbt så kommer dessa sidor att väljas före de som saknar ikonen.

För den som använder WordPress är det enkelt att aktivera funktionen, installera en AMP-plugin och det är klart.

%d bloggare gillar detta: